Powered By Blogger

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Υποστήριξη Δράσεων Διαχείρισης της Ηλικίας στο Ελληνικό Εμπόριο από την ΕΣΕΕ



1.1 Γενικές Πληροφορίες της Πράξης

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) υλοποιεί την Πράξη: «Υποστήριξη δράσεων διαχείρισης της ηλικίας στο ελληνικό εμπόριο», η οποία είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου) και από Εθνικούς Πόρους.

Η Πράξη στοχεύει στην υλοποίηση πιλοτικών δράσεων στον τομέα της διαχείρισης της ηλικίας για τις ακόλουθες ομάδες – στόχους, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο ελληνικό εμπόριο:

  1. Ιδιοκτήτες μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων σε διαδικασία μεταβίβασης ή αποχώρησης
  2. Νεοεισερχόμενοι-ες στον τομέα του εμπορίου, νέοι-ες ηλικίας 15-29 ετών
  3. Άνδρες και γυναίκες απασχολούμενοι -ες από 50 ετών και άνω
Η ΕΣΕΕ δημιούργησε μία δομή παρέχοντας συμβουλευτική υποστήριξη -mentoring από εξειδικευμένους συμβούλους στις ως άνω ομάδες – στόχους της Πράξης.

Η δημιουργία της δομής αυτής αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος της διαδοχής στην εμπορική επιχείρηση, στη διευκόλυνση της εισόδου και της εξέλιξης των νέων εργαζομένων, καθώς και στη διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας της απασχόλησης των μεγαλύτερων σε ηλικία απασχολούμενων στον κλάδο του εμπορίου.

Η συμβουλευτική υποστήριξη - mentoring περιλαμβάνει εξατομικευμένη προσέγγιση, ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής, καθώς και σχέδιο ανάπτυξης / εξέλιξης του ωφελούμενου.

Παράλληλα, για την υποστήριξη των ωφελουμένων και των συμβούλων - μεντόρων ανά ομάδα ωφελούμενων, προβλέπεται η οργάνωση και λειτουργία Help Desk (Υπηρεσία τηλεφωνικής και ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης ωφελουμένων και συμβούλων - μεντόρων).


1.2 Οι Στόχοι της Πράξης


Οι στόχοι της Πράξης είναι οι ακόλουθοι:

  1. Υποστήριξη οικογενειακών εμπορικών επιχειρήσεων κατά τη διαδικασία διαδοχής
  2. Υποστήριξη της εισόδου και της εξέλιξης νέων εργαζομένων στον τομέα του εμπορίου
  3. Υποστήριξη των μεγαλυτέρων σε ηλικία ατόμων για τη διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας της εργασιακής τους ζωής 

1.3 Οι Άξονες Προτεραιότητας της Πράξης
Η Πράξη αναπτύσσεται σε τρεις Άξονες.

Οι 3 άξονες είναι :

Άξονας 1: Αντιμετώπιση του προβλήματος της διαδοχής στην εμπορική επιχείρηση

Σκοπός του Άξονα 1 αποτελεί ο εντοπισμός των παραγόντων που επηρεάζουν τη διαδικασία της διαδοχής στις εμπορικές επιχειρήσεις καθώς και η υποστήριξη της εφόσον η εμπορική επιχείρηση είναι βιώσιμη, έτσι ώστε οι εμπορικές επιχειρήσεις αυτές να συνεχίσουν να λειτουργούν προσφέροντας θέσεις απασχόλησης και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Άξονας 2: Διευκόλυνση της εισόδου και της εξέλιξης των νέων εργαζομένων

Ο Άξονας 2 της Πράξης αποσκοπεί στο σχεδιασμό μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής η οποία θα διευκολύνει την είσοδο στην αγορά εργασίας και την εξέλιξη των νέων εργαζομένων στον κλάδο του εμπορίου. Η στρατηγική αυτή κρίνεται επιτακτική εντός της περιόδου οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, όπου η είσοδος των νέων στην αγορά εργασίας γίνεται ολοένα και δυσκολότερη λόγω της έλλειψης θέσεων εργασίας, της αυξανόμενης ανεργίας και της υπερπροσφοράς εργασίας. Επιπρόσθετα, η εν λόγω στρατηγική αφορά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της αυτοαπασχόλησης, και την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας των νέων ηλικίας 15-29 ετών στον κλάδο του εμπορίου.

- Άξονας 3: Διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας της απασχόλησης των μεγαλύτερων σε ηλικία απασχολούμενων στον κλάδο.

Η σκοπιμότητα του Άξονα 3 της Πράξης έγκειται στο σχεδιασμό μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής διαχείρισης της ενεργούς γήρανσης με σκοπό να συμβάλλει στη διατήρηση θέσεων εργασίας και στη βελτίωση της ποιότητας της εργασιακής ζωής των μεγαλυτέρων σε ηλικία ατόμων που απασχολούνται στον κλάδο του εμπορίου. Ο στόχος αυτός επιδιώκεται με την εισαγωγή υποστηρικτικών μέτρων για τον περιορισμό των αντικινήτρων προς την εργασία του εργατικού δυναμικού μεγαλύτερης ηλικίας και τη διατήρηση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων του καθώς και με την ανταλλαγή και διάδοση πληροφοριών και παρεμβάσεων για την προώθηση της παραμονής των ατόμων αυτών στην απασχόληση. 


1.4 Ωφελούμενοι της Πράξης

Οι ωφελούμενοι της Πράξης είναι:
  1. Ιδιοκτήτες μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων σε διαδικασία μεταβίβασης ή αποχώρησης 
  2. Νεοεισερχόμενοι-ες στον τομέα του εμπορίου, νέοι-ες ηλικίας 15-29 ετών 
  3. Άνδρες και γυναίκες απασχολούμενοι -ες από 50 ετών και άνω


1.5 Συμβουλευτική υποστήριξη των ωφελουμένων της Πράξης
Για την υποστήριξη των ωφελουμένων της Πράξης προβλέπεται:

  1. Πιλοτική λειτουργία συμβουλευτικής – mentoring για τους ωφελούμενους των δράσεων του Άξονα 1.
  2. Πιλοτική λειτουργία συμβουλευτικής σταδιοδρομίας – mentoring για τους ωφελούμενους των δράσεων του Άξονα 2.
  3. Πιλοτική λειτουργία ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και συμβουλευτικής (mentoring) για την επαγγελματική εξέλιξη και την υποστήριξη των ωφελουμένων των δράσεων του Άξονα 3.

Η δράση της συμβουλευτικής υποστήριξης θα περιλαμβάνει:
  • διαγνωστική έκθεση του συμβούλου - μέντορα σχετικά με τη συνολική εικόνα / κατάσταση του ωφελούμενου,
  • ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής υποστήριξης,
  • εξατομικευμένο σχέδιο ανάπτυξης / εξέλιξης του ωφελούμενου και διατύπωση προτάσεων.

Τονίζεται ότι η εν λόγω δραστηριότητα έχει πανελλαδική εμβέλεια.

Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να υποβάλλουν την αίτηση τους συμπληρώνοντας τα απαραίτητα στοιχεία τους στις αντίστοιχες εφαρμογές που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Πράξης: (www.ageingcommerce.esee.gr). 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την Υπηρεσία τηλεφωνικής και ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης ωφελουμένων και συμβούλων – μεντόρων – Helpdesk (Μητροπόλεως 42, ΤΚ 105 63, Αθήνα, Τηλ. 210 3259170, Φαξ. 2103259229, Email. agecommerce@esee.gr)


1.6 Επιπρόσθετες πληροφορίες – Επικοινωνία

Υποστήριξη δράσεων διαχείρισης της ηλικίας στο ελληνικό εμπόριο – Helpdesk

Μητροπόλεως 42, ΤΚ 105 63, Αθήνα

Τηλ. 210 3259170, Φαξ. 2103259229

Email. agecommerce@esee.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου