Powered By Blogger

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Σ/Ν Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας -Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις (Προτάσεις ΚΕΕΕ)



Οι προβλεπόμενες στο νέο νομοσχέδιο ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα συμβάλλουν στην προσπάθεια των επιχειρήσεων, που σήμερα αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Παρά ταύτα επιθυμούμε να σας μεταφέρουμε ορισμένα από τα βασικά αιτήματα και τις παρατηρήσεις της Επιμελητηριακής Κοινότητας, όπως έχουν διατυπωθεί και καταγραφεί από την Κεντρικής Ένωση Επιμελητηρίων.

Το κυριότερο από αυτά αφορά στην «ελαστικοποίηση» της ρύθμισης, ώστε να συμπεριλάβει περισσότερους φόρους, εισφορές και κίνητρα ένταξης, καθώς και λιγότερους όρους και προϋποθέσεις εξαίρεσης.
Ένα δεύτερο - εξίσου σημαντικό με το πρώτο - αφορά στην επιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων, με τη θέσπιση ενός κινήτρου που θα έχει τη μορφή του «bonus», το οποίο θα συμβάλλει ιδιαίτερα στη δημιουργία της αναγκαίας φορολογικής συνείδησης.

Πιστεύουμε ακόμη ότι θα πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις που θα αφορούν στη μείωση του επιτοκίου σε χαμηλότερο επίπεδο του 3%, που προσδιορίζει το νομοσχέδιο. Εκτίμησή μας είναι ότι το επιτόκιο δεν πρέπει να ξεπερνά το 2%.

Σχετικά με τις ρυθμίσεις στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και λαμβάνοντας υπόψη τις τροπολογίες και τα σχέδια νόμου που είχαν κατατεθεί από τη σημερινή κυβέρνηση από τη θέση της αντιπολίτευσης το 2014, οι οποίες υιοθετούσαν τις προτάσεις των Επιμελητηρίων, αλλά και των επαγγελματικών οργανώσεων, και αποτελούσαν παράλληλα δέσμευση, καταγράφουμε τα εξής:
• Δεν προβλέπεται κάποιο εισοδηματικό κριτήριο, αναφορικά με το ύψος της οφειλής που δύναται να καταβάλλει ο οφειλέτης ώστε να μην υπερβαίνει το 20% του μηνιαίου εισοδήματος σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
• Δεν υπάρχει πρόβλεψη για υποχρεωτικό συμψηφισμό οφειλών δημοσίου και ιδιωτών. Αντίστοιχα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για απόδοση επιστροφών προς τους ιδιώτες από το δημόσιο.
• Δεν υπάρχει πρόβλεψη για μείωση των υπέρογκων προστίμων που προκύπτουν για τυπικές και διαδικαστικές παραβάσεις.
• Δε λαμβάνεται μέριμνα για όσους συνεπείς φορολογούμενους είχαν κάνει εκπρόθεσμες καταβολές οφειλών αλλά και προστίμων, προσαυξήσεων και για τους οποίους παραμένει μέρος της οφειλής.
• Το περιθώριο αποτυχίας προσαρμογής στη ρύθμιση είναι περιορισμένο (1 δόση το 12μηνο).
• Το ύψος της ελάχιστης τρέχουσας εισφοράς παραμένει υψηλό, και ο περιορισμός της μείωσης 3 ασφαλιστικών κατηγοριών δεν καλύπτει τις ανάγκες των οφειλετών ασφαλισμένων.
• Δε ρυθμίζονται θέματα που αφορούν οφειλέτες που βρίσκονται σε αδυναμία συνταξιοδότησης, εξ αιτίας των οφειλών. '
Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε τις παρακάτω βασικές ρυθμίσεις για τον ΟΑΕΕ, οι οποίες κρίνονται επιβεβλημένες υπό τις παρούσες συνθήκες για την επιτυχία της ρύθμισης, ενώ είναι και σύμφωνες με τις ήδη κατατεθειμένες από το 2014 τροπολογίες και αποτελούν δέσμευση συνέπειας για την κυβέρνηση:
1. Αίρεται η ποινικοποίηση της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ. Η εκτέλεση ποινών που επιβλήθηκαν ματαιώνεται και, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή τους, διακόπτεται. (Υπάρχουν σχετικές γνωμοδοτήσεις έγκριτων συνταγματολόγων και νομικών οι οποίες έχουν υιοθετηθεί από τα στελέχη της κυβέρνησης προεκλογικά).
2. Οι ασφαλισμένοι των Ταμείων Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία.
3. Το «Πάγωμα και την «κεφαλαιοποίηση» των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΟΑΕΕ, με μετατροπή σε ασφαλιστικό χρόνο και φυσικά με προϋπόθεση την επανέναρξη καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, με ελεύθερη επιλογή κλάσης. Σκοπός είναι να ενεργοποιήσουμε ένα μεγάλο ποσοστό

οφειλετών που αδυνατούν αποδεδειγμένα να καταβάλλουν τις εισφορές λόγω μείωσης του εισοδήματος τους. Με αυτόν τον τρόπο, οι επιχειρηματίες/οφειλέτες θα μπορέσουν να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και παράλληλα θα διατηρήσουν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τόσο για τους ίδιους, όσο και για τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη της οικογένειάς τους.
4. Για όσους ασφαλισμένους των Ταμείων Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων υπαχθούν σε ρύθμιση των οφειλών τους, δεν υπολογίζονται προσαυξήσεις -πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις- επί των οφειλόμενων εισφορών και όσες έχουν καταλογισθεί, διαγράφονται. Εάν ήδη έχει καταβληθεί για το ως άνω χρονικό διάστημα υπερβάλλον ποσό, μέσω υπαγωγής σε ρυθμίσεις, αυτό συμψηφίζεται με μελλοντικές εισφορές.
5. Αναστέλλεται η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων των οφειλετών σε Ταμεία Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων.
6. Το δικαίωμα για παροχές ασθένειας σε είδος (ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη) από τον Κλάδο Υγείας των Ταμείων Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων θα ισχύει για τους ασφαλισμένους που καταβάλλουν δύο τουλάχιστον μηνιαίες εισφορές ανά έτος.
7. Για τους ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα (χρόνος ασφάλισης και όριο ηλικίας) επιτρέπεται η συνταξιοδότηση και η σύνταξη καταβάλλεται από. την ημερομηνία που προβλέπουν οι καταστατικές διατάξεις κάθε Ταμείου Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων, εάν το ποσό κύριας οφειλής δεν ξεπερνά τις πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ.
8. Προς ολική ή μερική εξόφληση των οφειλόμενων ποσών δύναται να συμψηφίζεται με συμφωνία του ασφαλισμένου έως και το 100% των ποσών συντάξεων που δικαιούται ο συνταξιούχος για το διάστημα από την υποβολή της αίτησης έως την έκδοση της απόφασης συνταξιοδότησης. Το υπόλοιπο της οφειλής συμψηφίζεται ή παρακρατείται από τα ποσά των μηνιαίων συντάξεων σε ίσες μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 60 (5 έτη). Το επιπλέον των 50.000 ευρώ ποσό κύριας οφειλής πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ εντός των αμέσως επόμενων 12 μηνών ή σε 12 μηνιαίες δόσεις από την κοινοποίηση στον υποψήφιο συνταξιούχο του σχετικού εγγράφου της υπηρεσίας, άλλως θεωρείται ληξιπρόθεσμο το σύνολο της οφειλής.

Tέλος η κατάργηση των ΚΕΑΟ αποτελεί δέσμευση σας και αναμένουμε την άμεση υλοποίηση της


http://www.ccikilkis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου