Powered By Blogger

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

ΠΟΣΕΗ για φοροδιαφυγή

564

Δελτίο Τύπου
Με αφορμή το ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA CHANNEL στις 6/5/2015, όπου για μία ακόμη φορά ο κλάδος των Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων (κλάδος αυτοαπασχολούμενων και πολύ μικρών επιχειρήσεων) «στοχοποιείται» ως κλάδος φοροφυγάδων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων (Π.Ο.Σ.Ε.Η) θα ήθελε να επισημάνει τα παρακάτω.
Οι Εργολήπτες Ηλεκτρολόγοι, δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες Ηλεκτρολόγοι Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων (Ε.Η.Ε), τα τελευταία έξι (6) χρόνια έχουν υποστεί με την βαθιά οικονομική κρίση και την πλήρη καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότητας, τεράστιο πλήγμα αφού από τις περίπου 10.000 πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που εκπροσωπούσε η Π.Ο.Σ.Ε.Η σήμερα λειτουργούν περίπου 5.000.
Οι παραπάνω επαγγελματίες Εργολήπτες Ηλεκτρολόγοι που έκλεισαν αυτά τα χρόνια δεν σημαίνει ότι εξαφανίστηκαν από την αγορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του «Νικόλα – The Times» στο ρεπορτάζ, ο οποίος δηλώνει ξεκάθαρα ότι έκλεισε την μικρή του επιχείρηση αδυνατώντας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και λειτουργεί παράνομα στην αγορά φοροδιαφεύγοντας και εισφοροδιαφεύγοντας. Ο «Νικόλας – The Times» ήταν επαγγελματίας Ηλεκτρολόγος, σήμερα δυστυχώς δεν είναι επαγγελματίας Ηλεκτρολόγος αλλά ένας παράνομος Ηλεκτρολόγος που λειτουργεί κατά παράβαση της ισχύουσας φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, σε βάρος της αγοράς και της Εθνικής Οικονομίας. Κατά συνέπεια ο «Νικόλας – The Times» δεν μπορεί και δεν πρέπει να «χρεώνεται» και να «κηλιδώνει» έναν ολόκληρο κλάδο που προσπαθεί σήμερα να επιβιώσει μέσα στις δύσκολες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η κρίση. Κατ’ αναλογία, είναι σαν να προσπαθούσαμε να «χρεώσουμε» στις νόμιμα λειτουργούσες εμπορικές επιχειρήσεις, εκείνους που λειτουργούν το παραεμπόριο σε διάφορα εμπορικά σημεία σε βάρος των εμπορικών καταστημάτων.
Ακόμα, ο «Μισθωτός Ηλεκτρολόγος Ιδιωτικού Τομέα» του ρεπορτάζ ξεκάθαρα δηλώνει ότι δεν έχει το δικαίωμα να εκδώσει απόδειξη παροχής υπηρεσίας αφού δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας. Άρα και αυτός είναι ένας παράνομος Ηλεκτρολόγος που λειτουργεί κατά παράβαση της ισχύουσας φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, σε βάρος της αγοράς και της Εθνικής Οικονομίας. Συνεπώς και αυτός δεν μπορεί και δεν πρέπει να «χρεώνεται» και να «κηλιδώνει» έναν ολόκληρο κλάδο που προσπαθεί σήμερα να επιβιώσει μέσα στις δύσκολες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η κρίση.
Οι άλλοι δύο «Ηλεκτρολόγοι» του ρεπορτάζ που απαντούν στα ερωτήματα της δημοσιογράφου αντιμετωπίζουν ένα καταναλωτή που εκδηλώνει ξεκάθαρη επιθυμία να μην πληρώσει το Φ.Π.Α για να επωφεληθεί αποκλειστικά και μόνο σε βάρος της Εθνικής Οικονομίας, σε βάρος του κράτους. Ο καταναλωτής λοιπόν που επιδιώκει να επωφεληθεί κλέβοντας το κράτος και με το δεδομένο ότι στην αγορά των τεχνικών επαγγελμάτων λειτουργούν χιλιάδες περιπτώσεις παράνομου ανταγωνισμού όπως οι παραπάνω, είναι ακριβώς σαν το τανγκό που χρειάζεται δύο για να το χορέψουν. Διότι, κανένας καταναλωτής που αγοράζει ένα προϊόν π.χ από ένα εμπορικό κατάστημα δεν ρωτάει την τιμή με ή χωρίς τον Φ.Π.Α. Στις παραπάνω περιπτώσεις το ερώτημα γίνεται όχι διότι ο καταναλωτής δεν γνωρίζει ότι ο Φ.Π.Α θα επιβαρύνει το κόστος της υπηρεσίας, αλλά αποκλειστικά και μόνο για να διαπιστώσει ποιο θα είναι το ποσό που θα επωφεληθεί.
Η Π.Ο.Σ.Ε.Η με τα παραπάνω δεν ισχυρίζεται ότι στην αγορά των Ε.Η.Ε δεν παρουσιάζονται φαινόμενα φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Όπως σε όλους τους τομείς έτσι και στην αγορά των Ε.Η.Ε υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα. Το γεγονός ότι ένας ολόκληρος κλάδος αυτοαπασχολουμένων και πολύ μικρών επιχειρήσεων διασύρεται, με ρεπορτάζ όπου παρουσιάζονται άνθρωποι που λειτουργούν παράνομα στην αγορά και με φυσικό πρόσωπο που έχει κατορθώσει να δημιουργήσει παράνομα περιουσία 43 εκατομμυρίων ευρώ από το επάγγελμα του Ηλεκτρολόγου (;), είναι τουλάχιστον άδικο για έναν κλάδο που στην συντριπτική του πλειοψηφία λειτουργεί νόμιμα σε μια αγορά στην οποία ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η παρανομία καλπάζουν.
Κλείνοντας, θα περιμέναμε από τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα και τις εκπομπές ενημέρωσης, εκτός της ανάδειξης του φαινομένου φοροδιαφυγής, να υπάρχει ταυτόχρονα και ενημέρωση προς τους καταναλωτές για το ότι θα πρέπει να απευθύνονται σε αδειούχους επαγγελματίες Εργολήπτες Ηλεκτρολόγους και όχι σε παράνομους, ότι θα πρέπει οι καταναλωτές να απαιτούν την έκδοση του νόμιμου παραστατικού στοιχείου και όχι να προσπαθούν να την αποφύγουν, ότι θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές του Κράτους να βελτιώσουν και να εφαρμόσουν το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για να ελέγχονται όσοι λειτουργούν παράνομα στην αγορά και ταυτόχρονα να δώσουν κίνητρο στον καταναλωτή (π.χ να εκπίπτει πλήρως η αμοιβή προς τα τεχνικά επαγγέλματα από το εισόδημα) για να απαιτεί την απόδειξη παροχής υπηρεσιών από τους επαγγελματίες.
Για την Π.Ο.Σ.Ε.Η
Ο Πρόεδρος              Ο Γ. Γραμματέας
Δ.Κασαπίδης              Α.Κουζούλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου