Powered By Blogger

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Η "ακτινογραφία" των προγραμματικών. Ολες οι αλλαγές σε φόρους και μισθούς

Η ακτινογραφία των προγραμματικών. Ολες οι αλλαγές σε φόρους και μισθούς

Κοινωνικές παροχές, εισοδηματικές ενισχύσεις και φορολογικές ελαφρύνσεις υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μέσω των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθεί στα 751 ευρώ τον μήνα σταδιακά μέχρι το 2016, το αφορολόγητο όριο εισοδήματος θα επανέλθει στις 12.000 ευρώ για όλους τους φορολογουμένους, τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων από όλες ανεξαιρέτως τις πηγές θα αθροίζονται και θα φορολογούνται με μία ενιαία, προοδευτική φορολογική κλίμακα, ενώ ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα καταργηθεί από φέτος και θα αντικατασταθεί με έναν νέο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να θεσπισθεί καμία νέα επαχθής ρύθμιση στο ασφαλιστικό, δηλαδή ότι δεν πρόκειται να μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις, ούτε να αυξηθούν τα όρια ηλικία συνταξιοδότησης. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα ματαιωθούν όλες οι δρομολογηθείσες από την προηγούμενη κυβέρνηση αποκρατικοποιήσεις υποδομών, φυσικού και ορυκτού πλούτου, ενώ προανήγγειλε και την κατάργηση των ρυθμίσεων με τις οποίες δόθηκε αναδρομικά ασυλία για τις πράξεις και αποφάσεις στα μέλη του Δ.Σ. των τραπεζών, του ΤΧΣ και του ΤΑΙΠΕΔ.

Γ. Βαρουφάκης
Το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης χθες από το βήμα της Βουλής ήταν ότι ούτε θα σκίσουμε το ισχύον πρόγραμμα, ούτε όμως οι εταίροι θα απαιτήσουν την πιστή εφαρμογή του, υπογραμμίζοντας πάντως πως δεν θα γίνει καμία κίνηση εκτροχιασμού του προϋπολογισμού. Παράλληλα δεσμεύθηκε για βαθιές μεταρρυθμίσεις σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, ενώ αναφερόμενος στην επιμονή των πιστωτών στο Μνημόνιο, έκανε λόγο για «δήθεν φάρμακο που είναι τοξικό και το γνωρίζει ο θεράπων ιατρός, αλλά έχει δεσμεύσεις να συνεχίσει να μας το δίνει».

Είπε πάντως πως στις μεταρρυθμίσεις που συζητά η κυβέρνηση είναι περίπου το 70% των δεσμεύσεων του Μνημονίου, ενώ το 30% που κρίνεται απαράδεκτο, είτε θα μπει σε αναστολή, είτε θα αφαιρεθεί. Δήλωσε δε πως «θα πω το ναι σε κάθε έντιμη και λογική πρόταση που δεν βαθαίνει την κρίση. Ούτε "yes man" ούτε "no man"». «Επιτέλους, κάποιος πρέπει να πει 'όχι'. Και έπεσε πάλι στην μικρή Ελλάδα ο κλήρος να πει το 'όχι'», ανέφερε.

Φορολογία ακινήτων - Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ του 2015 και αντικατάστασή του από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη φορολογία των ακινήτων, όπως αποτυπώθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο για τον νέο φόρο στα ακίνητα θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στους επόμενους δύο μήνες, ενώ το αφορολόγητο όριο, το οποίο δεν ανακοινώθηκε από τον κ. Τσίπρα, θα κυμαίνεται στα επίπεδα των 200.000 ευρώ κατά άτομο. Άγνωστη παραμένει προς το παρόν η «τύχη» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, αφού ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά, ενώ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είχε μιλήσει για μείωση των αντικειμενικών κατά 30% - 35%.

Κερδισμένοι των αλλαγών στη φορολογία των ακινήτων θα είναι όσοι έχουν ακίνητη περιουσία αξίας έως το αφορολόγητο όριο, καθώς δεν θα πληρώνουν φόρο, ενώ με τον ΕΝΦΙΑ πληρώνουν από το πρώτο τετραγωνικό. Χαμένοι αναμένεται να είναι όσοι έχουν σημαντική ακίνητη περιουσία, καθώς για να προκύψει διαχειρίσιμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα οι ανώτατοι οριακοί συντελεστές θα φθάσουν σε υψηλά επίπεδα όπως 2% ή 3% της αξίας.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να πληρώσουν τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ ζητώντας τους να επιδείξουν πατριωτισμό στη στήριξη των δημοσίων εσόδων. Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου είχαν εισπραχθεί από τον ΕΝΦΙΑ 1,9 δισ. ευρώ και για να επιτευχθεί ο στόχος των 2,65 δισ. ευρώ θα πρέπει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να έχουν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία περίπου 850 εκατ. ευρώ.

Ναυτιλία - Θ. Δρίτσας: Δημόσια τα λιμάνια

Τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης για τερματισμό της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και του ΟΛΘ και την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα των λιμανιών της χώρας επανέλαβε χθες από το βήμα της Βουλής, ο κ. Θ. Δρίτσας στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι η ανάπτυξη της δημόσιας λιμενικής βιομηχανίας θα συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ενώ τόνισε ότι τα λιμάνια και οι μαρίνες θα σταματήσουν να λειτουργούν ως χώροι ανάπτυξης του λαθρεμπορίου καυσίμων, εισφοροδιαφυγής και αδήλωτης εργασίας. Ωστόσο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών λάμβανε χθες, ρητά, θέση υπέρ της αποκρατικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. «Είμαστε αναφανδόν υπέρ της αποκρατικοποίησης», σημείωνε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Θ. Δρίτσας σημείωσε ακόμη ότι η δραστική μείωση της ανεργίας και ο τερματισμός της απλήρωτης εργασίας των ναυτικών αποτελούν άμεση προτεραιότητα για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ποντοπόρο ναυτιλία, λέγοντας πως θέλει η ελληνική σημαία να διατηρήσει την ισχύ της σε παγκόσμιο επίπεδο και να αυξηθεί η ανταπόδοση του εφοπλιστικού κεφαλαίου προς την ελληνική κοινωνία.

Υποχρεωτική η ισχύς της εθνικής σύμβασης εργασίας
Σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού


1. Σταδιακή επαναφορά, έως το 2016, του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (από τα 510 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών και τα 586 ευρώ για του άνω των 25 ετών) σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και με «αντισταθμίσματα» (φορολογικά ή άλλα κίνητρα) για τις επιχειρήσεις. Η ΓΣΕΕ κάλεσε την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τη διαδικασία και τον χρόνο υλοποίησης της σχετικής δέσμευσης (την οποία, άλλωστε, διεκδικούσε) ενώ αρνητικά σχολίασε ο πρώην υπουργός Γ. Βρούτσης την επαναφορά, προβλέποντας απολύσεις και μειώσεις των μισθών που είναι πάνω από τα κατώτατα όρια.

2. Επαναφορά της υποχρεωτικής ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, της επέκτασης των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων (ώστε να μην υπερισχύουν οι ατομικές και επιχειρησιακές), των τριετιών και της εξάμηνης μετενέργειας (αντί της τρίμηνης).

3. Εφαρμογή νέου καθεστώτος - «χωρίς εμπόδια και χρονοβόρες διαδικασίες» - για την επίλυση των εργατικών και μισθολογικών διαφορών μέσω του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

4. Επαναφορά στο 2% του ορίου των επιτρεπόμενων (ανά μήνα) ομαδικών απολύσεων και του ύψους των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης και αναβάθμιση του ρόλου του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας στη διαδικασία έγκρισης ή μη αιτημάτων για μαζικές απολύσεις.

5. Κατάργηση του νόμου για την επιστράτευση απεργών.

Ο ρόλος του Π. Νικολούδη - Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής

Στην πάταξη της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς «ποντάρει» η κυβέρνηση για να ενισχύσει τα δημόσια ταμεία και να εξασφαλίσει τα έσοδα που απαιτούνται για να εφαρμοστούν οι προγραμματικές δεσμεύσεις της όσον αφορά στην αύξηση του αφορολογήτου, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την άμεση ενεργοποίηση του ΣΔΟΕ για την εντατικοποίηση των ελέγχων στις λίστες της φοροδιαφυγής, όπως είναι η λίστα μεγαλοκαταθετών της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, τη λίστα Λαγκάρντ, τη λίστα καταθετών του Λιχτενστάιν κ.ά.

Επικεφαλής των ελέγχων τέθηκε ο υπουργός Επικρατείας Παν. Νικολούδης. Οι αρμοδιότητές του αγγίζουν όλα τα υπουργεία. Ελέγχει από τις υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου μέχρι το ΣΔΟΕ και τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης. Μπορεί να δώσει οδηγίες στην Οικονομική Νομοθεσία και, αν χρειαστεί, να στείλει νομοσχέδια στη Βουλή που θα τροποποιούν το πλαίσιο λειτουργίας όλων των ελεγκτικών μηχανισμών της χώρας. Αυτός είναι επίσης που, σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπουργούς, θα διορίζει τους επικεφαλής όλων των ελεγκτικών μηχανισμών.

Στη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού αναφέρθηκε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημ. Μάρδας στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων. Όπως είπε μπορούμε να εξοικονομήσουμε 1 δισ. τον χρόνο από το λαθρεμπόριο καυσίμων. «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε επτά υπουργεία για αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε να υπάρξει γρήγορη εφαρμογή μέτρων που θα περιορίσει τη μάστιγα», σημείωσε ο κ. Μάρδας. Σε 800 εκατ. ευρώ υπολογίζεται παράλληλα η απώλεια φόρων από το λαθρεμπόριο τσιγάρων.

Στο κυβερνητικό σχεδιασμό περιλαμβάνεται ακόμη η άμεση δημιουργία υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου τελωνείων, η εισαγωγή ρυθμίσεων και σύγχρονων πρακτικών για τον εντοπισμό των τριγωνικών συναλλαγών που οδηγούν σε φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή και η κατάργηση των χαριστικών ρυθμίσεων και εξαιρέσεων.

Υπουργείο Εργασίας - Επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης

1. Επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις έως 700 ευρώ.

2. «Πάγωμα» κάθε νέας μείωσης σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

3. Εφαρμογή νέου μαθηματικού τύπου για τα εφάπαξ.

4. Καμία νέα αύξηση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

5. Δημιουργία Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης για την ενίσχυση των αποθεματικών του Ασφαλιστικού. Οι πόροι του Ταμείου -κατά τα πρότυπα του ΑΚΑΓΕ που ήδη λειτουργεί- θα προέρχονται από τη διαχείριση του φυσικού πλούτου της χώρας αλλά και από άλλες πηγές που ήδη αναζητούνται (η ηγεσία του υπουργείου έχει επαναφέρει την πρόταση της ΓΣΕΕ για αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, την επιβολή ειδικών εισφορών σε τραπεζικές και άλλες συναλλαγές, όπως σε ενοικιάσεις ή πωλήσεις, σε τυχερά παιγνίδια, μερίδιο από τα πρόστιμα κ.ά.).

Οριο φτώχειας - Επιδόματα

1. Παροχές σε όσους ζουν κάτω από το όριο φτώχειας (με λιγότερα από 500 ευρώ τον μήνα, αν πρόκειται για τετραμελή οικογένεια) μέσω ενός Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (και όχι του μηχανισμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος της προηγούμενης κυβέρνησης) που, με επιπλέον πόρους από την Ε.Ε., θα «καλύπτει» ανάγκες για ηλεκτρικό ρεύμα, στέγαση, σίτιση, κάρτες μετακίνησης με τα ΜΜΜ κ.ά.

2. Επανασύσταση του ΟΕΚ για τη διανομή εργατικών κατοικιών.

Νέα ρύθμιση - «Κόκκινα» δάνεια

Βελτίωση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Θεσπίζονται 100 μηνιαίες δόσεις για τη διευκόλυνση της εξόφλησης των οφειλομένων, χωρίς γραφειοκρατικές προϋποθέσεις και βραδείς διαδικασίες.

Κατάργηση της ρύθμισης που μετατρέπει το αδίκημα της μη πληρωμής χρεών προς το Δημόσιο σε διαρκές και προβλέπει ποινική δίωξη με τη διαδικασία του Αυτοφώρου.

ΤΧΣ - Τραπεζικό σύστημα

Το Δημόσιο θα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά του που απορρέουν από τις μετοχές που κατέχει το ΤΧΣ, αλλά με σεβασμό και στα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων των τραπεζών.

Λειτουργία των τραπεζών με βάση ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες, ώστε να προσφέρουν ουσιαστικά στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας «μέχρι να δημιουργηθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο» για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων. Θα απαγορευτεί επίσης στις τράπεζες η εκποίηση «κόκκινων» στεγαστικών δανείων σε ιδιωτικές κερδοσκοπικές εταιρείες του εξωτερικού.

Ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» με τη δημιουργία ενός κρατικού ενδιάμεσου φορέα, ο οποίος θα συγκεντρώσει και θα ξεκαθαρίσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Φορολογία εισοδημάτων - Ενιαία κλίμακα

Ενιαία κλίμακα φορολόγησης εισοδήματος με αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ που θα μεταφέρει τα φορολογικά βάρη στα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός, χωρίς όμως να προσδιορίσει τον χρόνο εφαρμογής της νέας φορολογικής κλίμακας για όλα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων. Φαίνεται πάντως ότι οι αλλαγές στη φορολογία των εισοδημάτων θα εφαρμοστεί για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι το 2016 (φορολογικές δηλώσεις 2017). Οι φορολογικές αλλαγές θα τεθούν σε διαβούλευση, ενώ το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μετά το καλοκαίρι. Με τις νέες ρυθμίσεις που προωθούνται, όλα τα εισοδήματα του φορολογούμενου αθροίζονται και φορολογούνται με ενιαία κλίμακα. Με την αλλαγή αυτή ευνοούνται κυρίως φορολογούμενοι που έχουν αποκλειστικά εισοδήματα από ακίνητα, οι οποίοι σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 11% από το πρώτο ευρώ, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%.

Επίσης μειώνεται το φορολογικό βάρος για μισθωτούς που έχουν ετήσιο εισόδημα από 9.550 ευρώ έως 12.000 που θα είναι το νέο αφορολόγητο όριο, ενώ άγνωστο είναι από ποιο όριο και πάνω θα υπάρξουν επιβαρύνσεις με τη νέα κλίμακα. Χαμένοι των αλλαγών θα είναι όσοι έχουν εισόδημα από πολλαπλές πηγές, δηλαδή μισθωτές υπηρεσίες, μπλοκάκι και ενοίκια, καθώς από την πρόσθεση του εισοδήματος και τη φορολόγησή του με ενιαία κλίμακα θα φθάσουν σε πολύ υψηλότερο οριακό συντελεστή από αυτόν που φορολογούνται σήμερα. Δηλαδή θα φθάσουν τα ενοίκια να φορολογούνται με συντελεστή πάνω από 40%. Αιχμή του δόρατος θα είναι το Περιουσιολόγιο στο οποίο θα περιλαμβάνεται η περιουσία των φορολογούμενων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μέσω του περιουσιολογίου θα δίνεται σαφής εικόνα για τη φοροδοτική ικανότητα πολιτών και επιχειρήσεων.


http://www.ergasiaka-gr.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου