Powered By Blogger

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Θετική και σταθερή η θέση της ΕΣΕΕ στην αύξηση του κατώτατου μισθού

Θετική και σταθερή η θέση της ΕΣΕΕ στην αύξηση του κατώτατου μισθού

Η ΕΣΕΕ είχε από την αρχή διαφωνήσει με τις επιλογές των Κυβερνήσεων από το 2010 και μετά που υιοθέτησαν μεγάλες μειώσεις μισθών σε μία προσπάθεια τόνωσης της ανταγωνιστικότητας και διατήρησης της απασχόλησης. Δυστυχώς οι προειδοποιήσεις των ανθρώπων της αγοράς, οι οποίοι είχαν εδώ και καιρό επισημάνει τα ουσιαστικά προβλήματα και τις αγκυλώσεις αυτών των πολιτικών επιλογών, επιβεβαιώθηκαν δραματικά: η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας δεν ενισχύθηκε στο βαθμό που ιθύνοντες ανέμεναν και η ανεργία εκτοξεύτηκε σε ανησυχητικά επίπεδα. Τελικά, ο κατώτατος μισθός μειώθηκε στα 586,06 ευρώ (μεικτά), ενώ για τους εργαζομένους κάτω των 25 ετών σε μόλις 510,95 ευρώ (μεικτά).
Η πρόταση για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (μεικτά) δεν καλύπτει αποκλειστικά ανθρωπιστικές/κοινωνικές ανάγκες, επειδή διασφαλίζει μία αξιοπρεπή διαβίωση σε πολλούς συμπολίτες μας, αλλά μπορεί ταυτόχρονα να αναθερμάνει την αγορά και να θέσει την κατανάλωση σε τροχιά ανάκαμψης. 
Ένας υψηλότερος κατώτατος μισθός θα τονώσει τη ζήτηση, καθώς η οριακή ροπή για κατανάλωση (MPC) είναι πολύ μεγαλύτερη στα χαμηλότερα εισοδήματα εν συγκρίσει με τα υψηλότερα. Η ενίσχυση της κατανάλωσης θα δημιουργήσει νέο εισόδημα για τις επιχειρήσεις και σταδιακά θα οδηγήσει σε αύξηση της απασχόλησης. Θα πρέπει, επιπλέον, να ληφθεί υπόψη πως οι εγχώριες ΜμΕ προμηθεύονται εμπορεύματα και υλικά, κατά κύριο λόγο, από έλληνες προμηθευτές καθώς, πέραν των δεσμών συνεργασίας και εμπιστοσύνη, οι τελευταίοι παρέχουν πίστωση, γεγονός που προσφέρει τεράστια βοήθεια, με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου