Powered By Blogger

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Ζητείται τουριστική αξιοποίηση, Για το Πάικο και τη περιοχή Γουμένισσας.

Oι δράσεις τουριστικής ανάπτυξης θα πρέπει να είναι συντονισμένες και στοχευμένες από κοινού από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς ούτως ώστε να υπάρξουν απτά και άμεσα αποτελέσματα για την ανάπτυξη της περιοχής. Ευχή όλων των συμμετεχόντων ήταν η διοργάνωση αυτή να γίνει το εφαλτήριο μίας πιο εντατικής προσπάθειας αναδιαμόρφωσης και επαναπροσδιορισμού του τουριστικού προϊόντος της Γουμένισσας και του Πάικου.

dimitrios_Tzitzikostas_kolotsios

Αυτό τονίστηκε στην εκδήλωση με θέμα «Πάικο: Προοπτικές αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης», που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, προχθές Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014 στη Γουμένισσα.
Στην εκδήλωση συμμετείχε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει η  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  για την υποστήριξη του μοντέλου του δωδεκάμηνου τουρισμού μέσα από την ανάπτυξη των θεματικών μορφών τουρισμού και τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος της κάθε Περιφερειακής Ενότητας.
«Αν πετύχουμε στη μεγάλη πρόκληση να αναδείξουμε και να καθιερώσουμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, τότε θα επιμηκύνουμε – ουσιαστικά θα διπλασιάσουμε – την τουριστική περίοδο. Θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις  για  δωδεκάμηνο τουρισμό, που σημαίνει περισσότερα έσοδα, νέες σταθερές θέσεις εργασίας, νέο εισόδημα για τους συμπολίτες μας, ανάκαμψη και προοπτική για την κοινωνία μας» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
Ειδικά για το Πάικο, ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο και τη μεγάλη πρόκληση που συνιστά η ανάδειξη της περιοχής, «ως τόπος ανάπτυξης και σημείο αναφοράς των εναλλακτικών μορφών τουρισμού μέσα από στοχευμένες δράσεις. Πρώτος μας στόχος, η ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού με επίκεντρο τα μοναστήρια της περιοχής και τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου τις εργασίες του οποίου  χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με κονδύλι ύψους  4 εκατ.  ευρώ, από το ΕΣΠΑ.  Δεύτερος άξονας των δράσεων μας,  η προώθηση του αγροτουρισμού και του οινοτουρισμού καθώς η περιοχή παράγει  ασφαλή και  ποιοτικά προϊόντα Π.Ο.Π. υψηλής διατροφικής αξίας και διαθέτει ορισμένους από τους πιο εξαιρετικούς  και επωνύμους οίνους από τις τοπικές καλλιέργειες. Το Πάικο είναι  ιδανικό βουνό για οικοτουριστικές δράσεις. Ως προτεραιότητά μας έχουμε θέσει την ανάδειξη του περιηγητικού τουρισμού μέσα από τις απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς διαδρομές και τα μονοπάτια για πεζοπορία και ποδήλατο, πραγματοποιώντας συνέργειες με γειτονικές περιοχές όπως η Πέλλα».
TzitzikostasΟ κ. Τζιτζικώστας πρότεινε ακόμη τη διοργάνωση ειδικής θεματικής εκδήλωσης για την προβολή των εκλεκτών προϊόντων της Γουμένισσας και ευρύτερα της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, με τη συνεργασία των τοπικών παραγωγών και επιχειρήσεων, στο πρότυπο της εκδήλωσης που διοργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα για την παρουσίαση των προϊόντων και της γαστρονομίας της Π.Ε. Χαλκιδικής.
Ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Περικλής Κολότσιος αναφέρθηκε στην ανάγκη συνολικής ανάπτυξης του Πάικου, επισημαίνοντας ότι το βουνό είναι μεν όριο δυο νομών, αλλά δεν πρέπει να λειτουργεί ως όριο συνεργασίας, αλληλεγγύης και συντονισμένου προγραμματισμού.
Στο ίδιο πνεύμα συνολικού προγραμματισμού και δράσης κινήθηκαν οι χαιρετισμοί του αρμόδιο για τον Τουρισμό Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής  Ιωάννη Γιώργου, του δημάρχου Παιονίας Χρήστου Γκουντενούδη και του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Γουμένισσας και προέδρου του τοπικού έμπορο-επαγγελματικού συλλόγου Αθ.Τραχανίδη.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσίασε ο χαιρετισμός του Μητροπολίτη Γουμένισσας κ. Δημητρίου, ο οποίος έκανε μια σύντομη αλλά περιεκτική αναφορά στη σημασία του προσκυνηματικού τουρισμού. Ένας τομέας για τον οποίο προσφέρονται τα σπουδαία εκκλησιαστικά στοιχεία της περιοχής.
Μετά το πέρας των εισηγήσεων  πραγματοποίησε  παρέμβαση ο Άρης Πέντσης-Λιβανός, πρόεδρος του ορειβατικού Συλλόγου Λιβαδιωτών
Ο διάκονος Χριστόδουλος Παπακώστας επικεντρώθηκε στις εργασίες αποκατάστασης του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Γουμενίσσης και τις προοπτικές που διανοίγονται για την προσέλκυση επισκεπτών,  ιδίως φοιτητών και ερευνητών πολυτεχνικών σχολών.
DSC_0012Επίσης, ο δρ. Δημήτρης Τάσκος, γεωπόνος – οινολόγος, υποστήριξε ότι παρόλο που η αμπελοοϊνοική παραγωγή της περιοχής είναι εξαιρετικής ποιότητας, η προώθηση του οινοτουρισμού απαιτεί περαιτέρω βήματα προβολής του προϊόντος με στόχο την αύξηση των πωλήσεων και  την  ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας.
Στη συνέχεια, ο Δάνος Δανιηλίδης της οικοτεχνίας «Γλυκομαγεία» αναφέρθηκε  στη σημασία της δημιουργίας βιωματικών οικοτουριστικών εμπειριών στην περιοχή, τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες, ενώ η Μαρία Μουζούρη, επιχειρηματίας της περιοχής, υπογράμμισε  την ανάγκη συνεχούς και συντονισμένης προσπάθειας για την ανάδειξη της Γουμένισσας και της ευρύτερης περιοχής του Πάικου ως τουριστικού προορισμού, μέσα από ένα δίκτυο που θα συνδέει τις διάφορες μορφές δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών.
Ο Ανέστης Οσιπίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΑΚ Πήγασος Trravel, τόνισε ότι σημαντικός παράγοντας της προώθησης ενός τόπου είναι η παροχή συγκεκριμένων και άμεσων πληροφοριών προς τους επισκέπτες στους δικτυακούς τόπους επιχειρήσεων και φορέων καθώς και η επιχειρηματική αξιοποίηση των πόρων της περιοχής.
Επίσης, ο Βαγγέλης Κυριακού, εκπρόσωπος της Δημοτικής Επιχείρησης Πέλλας, πρότεινε μία ολιστική προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία δεν θα πρέπει να υπάρχουν όρια μεταξύ Δήμων, Περιφερειακών Ενοτήτων και Περιφερειών αλλά μία στενή συνεργασία μεταξύ τους, με στόχο την ανάδειξη των πιο ελκυστικών σημείων της κάθε περιοχής.
Ο Παναγιώτης Κωνσταντινίδης, σύμβουλος επιχειρήσεων και συντονιστής του προγράμματος LEADER + της Αναπτυξιακής Κιλκίς Α.Ε, επισήμανε την ανάγκη συλλογικού συντονισμού των δράσεων από τους επιχειρηματίες και από τις εκάστοτε αρχές,  ενώ ο ο κ. Φώτης Κιλιπίρης, καθηγητής Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Φιλοξενίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι η οικονομική κρίση αποτελεί  μία πολύ καλή ευκαιρία για την ανάπτυξη του τοπικού τουρισμού της περιοχής, εφόσον μπορεί να προσελκύσει  επισκέπτες από τα γειτονικά αστικά κέντρα,  προσφέροντας οικονομικές λύσεις διακοπών.
Τις εργασίες της ημερίδας συντόνισε η κ. Μαριάννα Σκουλαρικά, αρμόδια για την Τουριστική προβολή της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς.
Μετά το πέρας των εισηγητών ακολούθησε μια ξεχωριστή εκδήλωση στον αναπαλαιωμένο «Μύλο Γιαπατζή» της Γουμένισσας, όπου οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν γευσιγνωσία και οινογνωσία με τοπικά προϊόντα και με τη συνοδεία των σπουδαίων «Χάλκινων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου