Powered By Blogger

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Η αμοιβή της εργασίας, κατά το διάστημα των εορτών των Χριστουγέννων



Α. Υποχρεωτικές αργίες μέσα στη περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων

Μόνο η 25η Δεκεμβρίου, ημέρα των Χριστουγέννων, έχει χαρακτηρισθεί ως υποχρεωτική αργία.

Τι ισχύει για επιχειρήσεις και εργαζόμενους για την ημέρα των Χριστουγέννων
Κατά την ημέρα των Χριστουγέννων απαγορεύεται η λειτουργία των επιχειρήσεων και η απασχόληση των εργαζομένων εκτός κι αν ανήκουν στην κατηγορία που μπορούν νόμιμα να λειτουργούν Κυριακές και αργίες (επισιτιστικά, ξενοδοχεία, ανθοπωλεία, κλινικές κλπ)

Πως αμείβονται οι εργαζόμενοι για την ημέρα των Χριστουγέννων
  •  Αν η επιχείρηση, μπορεί να λειτουργήσει νόμιμα και παραμείνει ανοικτή, οι ημερομίσθιοι που θα εργαστούν, θα λάβουν το  σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%, επί του νόμιμου ημερομισθίου ή για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ οι αμειβόμενοι με μισθό θα λάβουν  μόνο την προσαύξηση του 75% επί του 1/25 του νόμιμου μισθού τους ή ανάλογα για όσες ώρες απασχοληθούν.
  •  Αν η επιχείρηση, μπορεί να λειτουργήσει νόμιμα και παραμείνει ανοικτή, ενώ ο εργαζόμενος δεν προσήλθε αδικαιολόγητα, δεν δικαιούται αμοιβή για την ημέρα αυτή.
  • Αν η επιχείρηση, μπορεί να λειτουργήσει νόμιμα αλλά παραμείνει κλειστή με εντολή του εργοδότη, οι εργαζόμενοι δικαιούνται την αμοιβή τους, σαν να εργαζόταν, χωρία καμιά προσαύξηση.
  •  Αν η επιχείρηση ανήκει σ’ αυτές για τις οποίες απαγορεύεται να λειτουργούν ημέρες υποχρεωτικών αργιών, αλλά παραμείνει ανοικτή την ημέρα των Χριστουγέννων, οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν θα λάβουν ένα ημερομίσθιο για την ημέρα αυτή (ή αναλογικά αμοιβή για όσες ώρες απασχοληθούν) με προσαύξηση 75%. Υπενθυμίζεται ότι η αμοιβή των εργαζομένων, είναι ανεξάρτητη από τις τυχόν διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται για την παράβαση της εργασίας κατά ημέρες Κυριακών και αργιών.

Β. Κατ' έθιμον αργίες

Πρόκειται για την επόμενη των Χριστουγέννων (26η Δεκ.), την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια (6 Ιαν).
Οι ημέρες αυτές δεν θεωρούνται εξαιρέσιμες αργίες (εκτός κι αν έχουν καθορισθεί με ειδικά διατάγματα, ΣΣΕ, κανονισμό εργασίας κλπ), συνεπώς δεν απαγορεύεται η λειτουργία των επιχειρήσεων και η απασχόληση των εργαζομένων.

1.  Αν η επιχείρηση δεν λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά φέτος ο εργοδότης αποφάσισε να λειτουργήσει
  •  Όσοι εργαστούν και  αμείβονται με ημερομίσθιο θα λάβουν το κανονικό ημερομίσθιο τους
  • Όσοι αμείβονται με μισθό και εργαστούν, δικαιούνται κανονικά να λάβουν επί πλέον το 1/25 επί πλέον του μισθού τους, επειδή στο μισθό του μήνα συμπεριλαμβανόταν και η ημέρα αυτή, η οποία ήταν αργία για τον μισθωτό. 
2. Αν η επιχείρηση λειτουργεί συνήθως κατά τις ημέρες αυτές αλλά φέτος ο εργοδότης αποφάσισε μονομερώς να μη λειτουργήσει 
  • Στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, οφείλετε το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιο.
  • Οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό θα λάβουν κανονικά το μισθό τους χωρίς καμιά άλλη αμοιβή.
Γ. Πως θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν τις Κυριακές 14/12/2014 και 21/12/2014

Σύμφωνα με το Ν. 4177/2013 αρ. 16, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων επιτρέπεται προαιρετικά τις δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων, οι οποίες για το 2014. είναι η 14/12/2014 και 21/12/2014.


http://www.ergasiaka-gr.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου