Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΙΛΚΙΣ- ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Στην Ισπανία και συγκεκριμένα στη Μαδρίτη βρέθηκε για 7 ημέρες η εκπαιδευτική επιχειρηματική αποστολή του Επιμελητηρίου Κιλκίς με 32 μέλη. Σκοπός της επίσκεψης στην Ισπανία ήταν η ενημέρωση και η απόκτηση  τεχνογνωσίας στο θέμα της Κοινωνικής Οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Η αποστολή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εγκεκριμένου έργου το Επιμελητηρίου στο Πρόγραμμα «Erasmus» κινητικότητα.

Η αποστολή του Επιμελητηρίου με επικεφαλής τον πρόεδρο Π.Τονικίδη, πέρα από τον εκπαιδευτικό τομέα, είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει εμπειρίες  επιχειρηματικότητας καθώς και να προωθήσει προϊόντα παραγόμενα από επιχειρήσεις του Κιλκίς. Στην αποστολή  συμμετείχε  στέλεχος  της Κονσερβοποιϊας Β.Αιγαίου με προϊόντα της εταιρείας, τα οποία προκάλεσαν ευμενή σχόλια και αποτέλεσαν τον «γευστικό κρίκο» των πολλών επισκέψεων και επαφών καθ’ όλη τη διάρκεια του 7ημέρου.

Οι επαφές της Κιλικισιώτικης αποστολής ξεκίνησαν από την Ελληνική Πρεσβεία στη Μαδρίτη. Εκεί η αποστολή έγινε δεκτή από τον πρέσβη κ.Νικόλαο Πάζιο ο οποίος προέβη σε μια εκτενή περιγραφή για το επιχειρηματικό πλαίσιο και το οικονομικό κλίμα στην Ισπανία. Την εξειδικευμένη ενημέρωση της αποστολής έκανε ο εμπορικός ακόλουθος της πρεσβείας Αναστάσιος  Μέμμος.

Οι επιχειρηματικές επαφές ξεκίνησαν με επίσκεψη και ενημέρωση στο Ισπανο-ιταλικό Επιμελητήριο και συνεχίσθηκαν στον Ισπανικό Σύνδεσμο Επιχειρήσεων που αριθμεί 100χιλ. μέλη. Θερμή υποδοχή στην Κιλκισιώτικη αποστολή επιφύλαξε η διοίκηση του Επιμελητηρίου της Μαδρίτης. Στο εντυπωσιακό κτίριο του Επιμελητηρίου, τα μέλη της αποστολής είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν διεξοδικά για την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές των ισπανικών επιχειρήσεων και της Ισπανικής Οικονομίας γενικότερα. Οι υπεύθυνοι του Επιμελητηρίου της Μαδρίτης παρέθεσαν  αναλυτικά την πορεία της ισπανικής οικονομίας η οποία επλήγη ισχυρά από την οικονομική κρίση. Οι Ισπανοί υπεύθυνοι κατέθεσαν την αισιοδοξία τους για την πορεία της οικονομίας η οποία παρουσιάζει εντυπωσιακά σημάδια ανάκαμψης.

Η αποστολή στις επόμενες ημέρες επισκέφθηκε πολλές επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν στα πλαίσια της Κοινωνικής Οικονομίας. Ένας κλάδος που στην Ισπανία εμφανίζει αισιόδοξα σημάδια κα ευδοκιμεί σε πολλούς τομείς δράσης προσφέροντας ή διασφαλίζοντας  θέσεις εργασίας. Τέτοιες επιχειρήσεις λειτουργούν  π.χ. στον τομέα διαχείρισης  απορριμμάτων  την οποία ασκούν πρώην εργαζόμενοι δήμων οι οποίοι έχουν απολυθεί. Έντονη παρουσία της Κοινωνικής Οικονομίας εμφανίζεται και στον Αγροδιατροφικό Τομέα, όπου λειτουργούν πρότυποι, συνεταιρισμοί με μέλη κυρίως πρώην ανέργους νέους.

Κατά την παραμονή της στην Ισπανία η αποστολή είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τα διάσημα Μουσεία όπως το Reina Sofia, το Prado. Επίσης έγινε επίσκεψη στο εντυπωσιακό Μουσείο για τυφλούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία τυφλών της Ισπανίας είναι μια από τις πλέον επικερδής κοινωνικές επιχειρήσεις με αξιοσημείωτη δραστηριότητα και κοινωνική προσφορά.
Η αποστολή επισκέφθηκε με ημερήσια  εκδρομή την ιστορική πόλη Τολέδο ως πραγματικό προσκύνημα στο χώρο όπου έζησε και μεγαλούργησε ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου