Powered By Blogger

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Πως θα κάνετε την αίτηση ηλεκτρονικά. Δικαιούχοι. Κριτήρια



Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τo ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και θα ολοκληρωθούν μέχρι 15 Μαρτίου 2015. Το μέτρο αφορά 13 δήμους της Ελλάδας όπου το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο site: www.energo-eke.gr.  Για την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να γίνει  διαπίστευση μέσω του TAXIS net με τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτουν οι χρήστες. Οι αιτήσεις πριν τις 15/11/2015 δεν θα ληφθού υπόψη.

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θεσμοθετήθηκε με την υποπαράγραφο ΙΑ.3 του άρθρου πρώτου του Νόμου 4093/2012 και προβλέπει την εισοδηματική ενίσχυση των δικαιούχων, την παροχή πλέγματος κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών, τη διασφάλιση της πρόσβασης σε αυτές και τέλος την υποστήριξη των δικαιούχων για την ένταξη ή την επανένταξη τους στην εργασία.

Ειδικότερα, για την εισοδηματική ενίσχυση του προγράμματος προβλέπεται η καταβολή ποσού που περιλαμβάνει  τη βασική εισοδηματική ενίσχυση ύψους 100 ευρώ ανά μήνα για κάθε ωφελούμενη μονάδα, την αναλογική εισοδηματική ενίσχυση που αντιστοιχεί σε 100 ευρώ για κάθε ενήλικα και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο (κατώφλι εισοδήματος). Στη μονογονεϊκή  οικογένεια το πρώτο εξαρτώμενο μέλος, λογίζεται ως ενήλικας.

Για την πρόσβαση και παροχή πλέγματος κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών οι δικαιούχοι του προγράμματος προωθούνται κατά περίπτωση για ένταξη σε προγράμματα, δράσεις, παροχές και υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα.
Για την υποστήριξη των δικαιούχων για την ένταξη ή την επανένταξη τους στην εργασία, οι δικαιούχοι, εφόσον δύναται να εργαστούν και είναι κάτω των 67 ετών, προωθούνται σε δράσεις με σκοπό την ένταξη ή επανένταξη στην αγορά εργασίας μέσω προγραμμάτων που υλοποιούνται μεταξύ άλλων από τον ΟΑΕΔ, το ΕΙΕΑΔ, τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων και άλλα.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι Μεμονωμένα άτομα ή οικογένειες που υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ )και πληρούν:

α) τα κριτήρια διαμονής δηλαδή κατοικούν τουλάχιστον έξι (6) μήνες πριν τη δημοσίευση της Υπουργικής απόφασης,
β) τα εισοδηματικά κριτήρια δηλαδή το πραγματικό εισόδημα των τελευταίων 12μηνών, της οικογένειας, από την υποβολή της αίτησης να είναι μικρότερο από το σύνολο της ενίσχυσης που θα λάμβανε αν δεν είχε καθόλου εισόδημα σύμφωνα με την παραπάνω αναφερθείσα αναλογία,
γ) περιουσιακά κριτήρια δηλαδή το σύνολο της φορολογητέας αξίας της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ’ άτομο προσαυξανόμενο κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 10.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος. Επίσης η κινητή περιουσία να μην υπερβαίνει σε αντικειμενική δαπάνη στο σύνολο της το ποσό των 6.000 ευρώ και οι καταθέσεις σε όλα πιστωτικά ιδρύματα να μην υπερβαίνει το τελευταίο 12μηνο πριν την υποβολή της αίτησης το διπλάσιο του κατωφλίου εισοδήματος που αναλογεί.

Τέλος δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις ωφελούμενης μονάδας, μέλη της οποίας έχουν στην ιδιοκτησία τους σκάφη αναψυχής ΙΧ, αεροσκάφη, ελικόπτερα, ΙΧ, ανεμόπτερα, και δεξαμενές κολύμβησης (πισίνες).
Το ποσό που θα καταβάλλεται στον δικαιούχο θα είναι η διαφορά του πραγματικού εισοδήματος της ωφελούμενης μονάδας από το κατώφλι εισοδήματος.
Το μικρότερο ποσό που θα καταβάλλεται είναι 20 ευρώ το μήνα πιστώνοντας αντίστοιχα τον τραπεζικό λογαριασμό που θα έχει υποδείξει στην αίτηση του. Το ποσό αυτό καταβάλλεται αφορολόγητο

Το σύστημα καταβολής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 13 Δήμους της χώρας:
Δράμας - περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
Εδεσσας - περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Γρεβενών - περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Ιωαννίνων - περιφέρεια Ηπείρου
Καρδίτσας - περιφέρεια Θεσσαλίας
Λευκάδας - περιφέρεια Ιονίων Νήσων
Ι.Π. Μεσολογγίου - περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
Χαλκίδας - περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος
Καλλιθέας - περιφέρεια Αττικής
Μαλεβιζίου - περιφέρεια Κρήτης
Τρίπολης - περιφέρεια Πελοποννήσου
Σύρου - περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Σάμου - περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.


www.ergasiaka-gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου